A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Курилівський ліцей Петриківської селищної ради

День Державного Герба

Дата: 19.02.2024 08:33
Кількість переглядів: 4

Сьогодні, 19 лютого, Україна відзначає День Державного Герба — символу національної ідентичності та спадкоємності від давніх часів.

Цього дня 1992 року Верховна Рада України затвердила золотий тризуб на синьому щиті як Малий герб України, визначивши його головним елементом Великого герба.

Тризуб — один з найдавніших українських символів. Його зображення знайдені археологами ще у X столітті. Вважається, що спочатку це був родовий знак Рюриковичів. Існує багато версій значення тризуба — триєдність світу, сонце, магічний оберіг, знак влади. Особливо популярним він став за князювання Володимира Великого у Києві наприкінці X століття. Його зображення знайдені на монетах, посуді, зброї тощо. Тризуб також прикрашав князівські стяги.

З падінням Київської Русі поширення тризуба зменшилося. З XIV століття з'являються міські герби — у Києві з архистратигом Михаїлом, у Львові з левом. Але тризуб залишався одним з головних символів української історії та державності. У XIV-XVIII століттях тризуб зазнав забуття, оскільки Україна опинилася під владою Литви, Польщі, Московії, Османської імперії. Він був замінений іншими гербами, які відображали політичну ситуацію та соціальний статус. Тризуб зберігався лише в деяких регіонах, таких як Запорізька Січ, де він був символом козацької свободи та демократії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень